Varför är det viktigt att tro på sig själv?

Varför är det viktigt att tro på sig själv?

Igår hade jag en livesändning i min låsta kursgrupp Golden hour. Livesändningen handlade om personlig utveckling, självkänsla och självförtroende, att tro på sig själv (om du gått kurs hos mig och är med i Golden hour kursportal kan du se filmen HÄR!). Många av dessa ämnen kanske känns svåra att sätta i sammanhang, och kanske ännu svårare att tillämpa på sig själv. Därför ville jag berätta mer om det.

Jag får varje dag höra vilken duktig fotograf jag är. Jag har sålt tusentals utbildningar till andra fotografer, har många följare och sällan några kritiker. Detta har inte att göra med att jag är en duktig fotograf, eller att jag är ovanligt duktig på att hitta fina platser. Det har heller inte att göra med att jag hittar rätt gravidkläder, är extra trevlig eller har dyr utrustning. Det handlar om att jag tror på mig själv.

Om vi backar bandet lite så har jag haft utmaningar i min uppväxt som formade mig till 21 åringen som bestämde sig för att starta eget företag. Som barn så var jag svårt mobbad i skolan, från årskurs två till nian, och först när jag gick gymnasiet på annan ort slutade trakasserierna. Jag blev sparkad till marken, spottad på, slagen, fick höra öknamn varje dag och gick hela skolgången med känslan att jag var mindre värd än andra.

Självkänsla är något som beskriver hur du KÄNNER om dig själv. Trots jag hade en fantastisk mamma som gjorde allt hon kunde för att få detta att upphöra, så påverkade detta min självkänsla väldigt hårt. På gymnasiet drabbades jag av ätstörningar, och fick gå i behandling under flera år, och blev friskförklarad först när jag var 25, år 2012.

På gymnasiet var jag också med i tsunamin (läs fina reportaget från Aftonbladet här) och förlorade min syster Paulina som var 9 år. När detta inträffade förstärktes mina ätstörningar, och jag fick också svår ångest, posttraumatiskt stressyndrom och hamnade i en depression. En skulle kunna tänka att det skulle räcka nu.. Men min biologiska pappa bestämde sig för att på ett väldigt okänsligt sätt berätta för mig att 3 månader efter tsunamin (när vi inte ens hittat min syster) så var det dags att gå vidare. Ingen anledning att älta, hon hade ju dött snabbt trodde han. Han beskrev alla saker i vattnet som hon säkert kunnat fått i huvudet. Allt detta bara 90 dagar efter mitt eget trauma. Jag har alltid haft en svår relation till min pappa. Han har aldrig accepterat att jag tänkt annorlunda, velat gå min egen väg, och har så fort han kunnat tryckt ner mig i skorna när jag berättat om nya idéer eller planer jag hade.

När jag var 25 så fattade jag ett beslut som skulle ändra mitt liv totalt. Jag satte mig ner och bestämde hur jag ville leva mitt liv, vad jag hade för drömmar, vem jag vill vara. Jag kom fram till något helt annat än det liv jag var i. Så jag lämnade min dåvarande relation, flyttade hem till Skåne till en egen lägenhet, och började lära känna mig själv, den personen jag ville vara. Jag gick i KBT för mina symptom efter tsunamin, och avslutade min behandling för mina ätstörningar, och blev friskförklarad.

Två år senare, efter försök att nå fram till min pappa bestämde jag mig även att säga upp kontakten med honom. Det var inget lätt beslut alls. Men efter att ha växt upp med en mamma och styvpappa som funnits i mitt liv så länge jag kan minnas så blev inte skillnaden så markant. Jag visste att jag inte kunde räkna upp 5 lyckliga minnen med min pappa, men jag kunde räkna upp 55 olyckliga. Jag visste att han drog ner mig, att han begränsade mig, att jag undvek berätta saker för honom, och att jag inte kunde vara mig själv. Jag visste också att han inte ville eller kunna ändra sig, hans stolthet är viktigare än hans dotter. Jag tror säkert att han älskar mig, men hans handlingar väger mer, och där har han misslyckats.

Blandade bilder från min uppväxt. 

En av mina första riktiga fotograferingar, snälla kusin Josefine ställde upp 2006.  

Min lillasyster 2005. 

Min fina mamma på en lite speciell plåtning i trädet, ha ha…

Exempel på situationer då och nu:

 • DÅ: När jag hamnade i konflikter så tog jag åt mig ALLT personligt, blev superledsen, behövde älta och kunde inte släppa känslan.
  IDAG: Kan skilja på sak och person, är rationell och låter sällan något påverka mig.
 • DÅ: Om jag hade en missnöjd kund så fick jag en stor klump i magen och fick panik. Rädslan att inte räcka till, att inte vara tillräckligt bra tog över.
  IDAG: Gör allt jag kan för att omvända min kund, istället för att ta det personligt så ringer jag upp kunden, lyssnar och får veta precis vad som inte kändes bra, och gör mitt yttersta för att lösa det. Helt utan klump i magen, för jag vet att kunden inte fått tillräckligt med information från mig, och att jag då har lärt mig ännu en sak till nästa gång. Idag minns jag inte senast jag hade en missnöjd fotokund, så att förebygga detta är också en del av det.
 • DÅ: Någon hade åsikter om mina bilder eller mitt sätt att driva företag. Jag blev SÅ arg, ledsen, tog åt mig och behövde lufta detta inför alla jag kände.
  NU: Jag läste rätt taskiga kommentarer om mig i en skvallerblogg. Min första reaktion var att gapskratta. Vad dessa människor tycker om mig och mitt jobb är ju faktiskt inte viktigt överhuvudtaget, jag väljer själv vad jag vill lägga energi på, och detta rörde mig inte i ryggen för att jag tränat mig själv att inte låta det påverka mig.
 • DÅ: ”Kan du ta med kameran till xxx”? Jag sa alltid ja. Var rädd att säga nej med rädsla att folk skulle tycka saker om mig. ”Hon kan väl bara ta lite bilder”.
  IDAG: Svarar trevligt att jag är ledig idag, alternativt att jag inte gör den typen av fotografering, men rekommenderar gärna en duktig kollega. Varje jobb jag gör ska kännas 100% rätt i magen, jag gör aldrig något enbart för pengar.
 • DÅ: Fick ingenting gjort, slösurfade, tog inte tag i mina drömmar, hade ingen energi.
  NU: Har ett VARFÖR. En stark drivkraft som jag påminner mig om varje dag, detta gör att jag sällan hamnar i detta mode, utan har för det mesta väldigt produktiva dagar utan att distraheras av annat.

Hur kunde jag göra denna förändringen?

Genom att tro på mig själv. Genom att träna upp min självkänsla, mitt självförtroende och min syn på mig själv. Utöver att jag har fått bättre relationer, är piggare, orkar mer och är mycket gladare så har jag sedan förändringen fått stora framsteg i mitt jobb. Det är inte för att jag är extra duktig eller har fler timmar än andra, utan för att jag är strukturerad, har tydliga mål, tar ingen skit och tror på mig själv. Genom att tro på mig själv kan jag också stå för mina priser, säga nej till prutare och lägga all energi på att utvecklas ännu mer.

Jag säger inte att det är lätt, men kan JAG göra denna totala makeover i mitt liv så kan DU det också. Det enda du behöver göra NU är att våga. Vad har du att förlora? 

Detta vann jag genom att göra min förändring:

 • Känner mig tryggare i mig själv, tvivlar sällan på magkänslan och följer alltid mitt hjärta.
 • Jag träffade min stora kärlek Philip, som till skillnad från många andra killar jag valt respekterar mig, pushar mig att nå mina drömmar och älskar mig villkorslöst.
 • Har träffat nya vänner som ger mig energi, och valt att avsluta de relationer som inte gjorde det.
 • Jag har slutat bry mig om vad andra tycker om mig (med vissa undantag, vi är ju bara människor), och vet mitt eget värde.
 • Jag tror på riktigt att jag kan göra vad jag vill. Jag har en skylt där detta står på mitt kontor som påminner mig varje dag.
 • Jag gnäller inte lika ofta, och har lättare att ta motgångar. Jag blir inte längre lika arg över tågförseningar och kan kontrollera mina tankar på ett annat sätt.
 • Jag är frisk från mina ätstörningar. Trots jag väger mer än jag gjort innan är jag också lyckligare än någonsin.
 • Jag har uppnått nästan alla mål jag satt upp på 1, 3 och 5 år sedan jag började 2012.
 • Jag har dubblat min omsättning genom att ha struktur och lägga energi på det jag älskar. Idag snittar jag en omsättning på 150 000 kr varje månad (obs, ej lönen jag tar ut, detta är pengarna som kommer in innan utgifter).

Nya jag som genomför sina drömmar och är lycklig. 

Det ultimata boost-programmet

Jag har inte erbjudit något i detta ämne på fem år. För jag har haft min egen resa och det har inte känts ärligt. Idag kan jag säga att jag har verktygen för att hjälpa andra göra samma resa, och därför är jag så glad att kunna berätta detta: Jag är gästföreläsare tillsammans med Gabriella Soutine i ett nytt onlineprogram på 6 veckor. Det börjar på måndag och detta ger dig VERKTYGEN hur du KONKRET kan utveckla dig själv. Varje vecka skickar vi videos med veckans ämne, och du får även hemuppgifter att göra på egen hand som du sen delar med tillsammans med ditt Dream Team som du kommer jobba tillsammans med, som stöttar och peppar dig under utbildningens gång. Dessa uppgifter och reflektioner kommer hjälpa dig ändra ditt tankesätt. Du får också inbjudan till en exklusiv Facebook grupp med oss och andra elever som går samma program, PLUS bonusar som pepp-paket, inbjudan till jul-mingel och actions från mig utan kostnad.

JUST NU kostar detta onlineprogram 995 kr ex. moms (ord. pris 1995 kr) med koden goldenhourboost.

Det enda du behöver göra nu är att våga, och sen ger vi dig verktygen för att utveckla dig, vi finns med hela vägen! ♥

Vecka 1: 
Självkänsla-BOOST! (Grundverktyg & Gemenskap)

Vecka 2: 
Inspirations-BOOST! (Vision & Drömmar)

Vecka 3: 
Motivations-BOOST! (Mål & Strategier)

Vecka 4: 
Produktivitets-BOOST! (Struktur & Disciplin)

Vecka 5: 
Relations-BOOST! (Förhållanden & Vänner)

Vecka 6: 
Action-BOOST! (Skapa din framtid)

Använd koden goldenhourboost för att få rabatten!

Lämna ett svar