MOTLJUS

Känner du igen dig i det här?

Har du svårt att se om din valda plats är bra för vackra motljusbilder?
Får du emellanåt en grå hinna på dina bilder?
♥ Upplever du att det är svårt att få skärpa vid motljus?
Blir dina motljusbilder ofta helt utfrätta (vita)?
Får du avmattade och dassiga färger vid motljus?
Blir din modell ofta jätteljus och bakgrunden jättemörk?

Oroa dig inte – då är detta helt rätt kurs för dig!

Följ med bakom kulisserna på FYRA olika fotograferingar som alla innehåller olika utmaningar och förutsättningar. Du kommer få lära dig hur du hittar rätt platser, hur du anpassar dig om du inte kan byta plats, hur du vinklar dig för att undvika grådaskiga bilder och hur du får fint ljus både i modellens ansikte och i omgivningen.

I denna webbkurs kommer jag (Emelie) för första gången berätta om mina hemligheter bakom mina omtyckta motljusbilder… 

KURSINNEHÅLL

WEBBKURS MOTLJUSPassar dig som:
Vill bli säkrare när du fotograferar i motljus, vill undvika grådaskiga och oskarpa motljusbilder och vill få hemligheter bakom välexponerade och magiska motljusbilder.

Förkunskaper:
Inga.

Innehåll:
En pedagogisk och inspirerande webbutbildning om allt kring motljus. Du får lära dig hur motljus fungerar, hur du ska ställa in kameran samt att fotografera i mängder av olika situationer och förutsättningar.

Avsnitt: 
15 st, ca 85 minuter video.

Längd: 
6 månader obegränsad inloggning.

Pris: 
1000 kr (800 kr ex moms)

Du får kvitto direkt efter ditt köp som du kan använda till din bokföring om du har eget företag. 

INGÅR I DIN WEBBKURS

6 MÅNADER INLOGGNING

Du får 6 månader obegränsad inloggning till din kurs, och kan nå den via mobil, surfplatta eller dator.

FACEBOOK-GRUPP

I alla kursköp ingår medlemskap i Golden hour - kursportal, som har över 1600 medlemmar. Här kan du visa bilder och ställa frågor till andra svenska fotografer.

SUPPORT

Om du stöter på problem med tekniken på kurssidan är du varmt välkommen att höra av dig för att få hjälp från oss.

KURSINNEHÅLL

DETTA INGÅR I DIN KURS: 

FÖR MÖRKT MOTLJUS

Stöter du också på denna typen av ljus? I detta avsnitt hjälper jag dig att se detta och avleda fotografering där redan innan du hunnit testa. Jag berättar varför ljuset blir såhär och hjälper dig hitta snabba lösningar om du inte kan byta plats.

SVAGT MOTLJUS MED REFLEXSKÄRM

Går solen plötsligt i moln och din plats är inte längre lika bra? Här ger jag tips hur du jobbar i svagare motljus med reflexskärm som hjälpmedel.

STARK SOL PÅ STRANDEN

Hjälp! Kunden vill inte fotas vid solnedgång och solen är alldeles för stark, vad gör jag? Det berättar jag i detta avsnitt där vi befinner oss på stranden från kl. 17-19 och tar itu med svårigheterna med alldeles för starkt solljus och hur du bemästrar det.

MOTLJUS I TALLSKOG

Har du sprungit på en helt magisk sagoskog som ser lite för mörk ut? Inga problem! I detta avsnitt hjälper jag dig komma runt hinderna vid en mörkare och tätare skog och ger dig tips på hur du fångar magiska sagobilder i en tät tallskog.

FOTA I SOLUPPGÅNG

Har du morgonpigga kunder eller bara vill utnyttja det magiska morgonljuset? I detta inspirationsavsnitt visar jag skillnaderna mellan kväll och morgon och berättar hur jag tittar på miljön och bestämmer vart jag vill fotografera.

FOTA PÅ FÄLT

I två olika avsnitt berättar jag hur du får vackra bilder på öppna fält där du har svårare att hitta något som dämpar solens starka strålar. Vi tittar på omgivningen, vinklar och objektiv för att nå hemligheten om vackra fältbilder.

FOTOGRAFERINGAR

FÖLJ MED BAKOM KULISSERNA

SIMON & VICTORIA

Filmklipp: ca 15 minuter

En kärleksfotografering i Linköping där vi besöker fyra olika platser med olika utmaningar. Första platsen ger mindre solljus och jag visar hur du kan komplettera med en reflexskärm och fuska fram fint ljus. Andra platsen är vid ett vackert rönnbärsträd där jag berättar varför motljuset blev så bra just där. Vår tredje plats är en ruinplats med vackra ”växter” men mörk skog bakom. Den sista platsen är ett helt öppet och avhugget fält där jag visar hemligheterna bakom fina bilder trots jag inte har någon direkt förgrund att jobba med.

PATRICIA

Filmklipp: ca 40 minuter

En längre videokurs där vi besöker fem olika platser och mer ingående berättar om utmaningarna och varför vi ska undvika vissa platser. Ni får följa med till den första platsen med väldigt mörkt motljus, fältet med ljus förgrund och mörk bakgrund och hur jag med bara några steg får helt andra bilder. Vår nästa plats är i den magiska tallskogen där jag fångade en magisk bild på Maria. Vi avslutar vid ett fält med ”dunbollar” och kämpar med att fånga det sista ljuset innan solen går ner. I detta avsnitt får du ta del av många olika situationer och får bredare kunskap i hur du väljer miljöer i din egen omgivning.

NADJA

Filmklipp: ca 25 minuter

Vi spenderar två timmar på en strand i Skåne där jag visar på svårigheterna att fota med stark sol utan att ha något som dämpar framför. Jag ger värdefulla tips till dina egna bilder fram till det att solen är mjukare och vi kan fånga de vackra solnedgångsbilderna. Du får kunskap i vinklar, ljussättning och inställningar på kameran till bättre exponerade bilder oavsett styrka på ljuset och jag berättar om hemligheterna bakom de vackra kvällsbilderna med den bevarade himlen. Jag visar exempel från både början och slutet av kvällen och du kommer bli förvånad hur stor skillnad det blir på bilderna under den korta tiden.

LINNEA

Filmklipp: ca 10 minuter

Innan solen gått upp får ni följa med på förberedelser och planering inför en magisk soluppgångsfotografering. Vår modell Linnea gick upp okristligt tidigt för att fånga dessa magiska bilder med oss, och resultatet blev verkligen magiskt! Jag berättar om skillnaderna mellan morgon och kvällsfotografering, hur jag tänker kring min position och hur jag tittar på omgivningen för att veta vilken plats jag ska stå på. Jag berättar om omgivningen, hur jag tänker med objektiv och hur viktigt det är att förbereda sig inför en morgonfotografering.

VANLIGA FRÅGOR

HUR FUNGERAR EN WEBBKURS?

Direkt efter ditt köp får du ett mail med dina inloggningsuppgifter. Du kan sedan logga in på kursen via mobilen, surfplattan eller datorn och inga speciella program behövs. Du går igenom avsnitten i din egen takt och kan gå tillbaka eller stoppa precis när du önskar.

Avsnitten är blandade med videos, texter och bildspel och du kan även ladda ner textdokument, filer och sammanfattningar i kurserna.

KAN JAG FÖRLÄNGA EN KURS?

Jajemen! För att förlänga kursen 30 extra dagar behöver du skicka in till oss senast 7 dagar efter avslutad kurs. Maila info@goldenhourcourses.com och uppge mailadressen du köpt din kurs med samt vilken kurs du önskar förlänga.

BEHÖVER JAG HA NÅGON SPECIELL UTRUSTNING?

Kurserna är egentligen inte anpassade till någon speciell kameratyp, men för att hänga med där vi ändrar inställningar som bländare, ISO och slutartid är det en fördel att din kamera kan ändra detta. I Startpaketet utgår vi från en Canon systemkamera men då samma funktioner finns på alla kameror kan du enkelt kolla i din instruktionsbok för att se var du ändrar den aktuella inställningen på din kamera. Alla systemkameror har i princip samma funktioner och du kommer kunna följa med oavsett märke.

KAN JAG FÅ HJÄLP MED INNEHÅLLET?

Vi har inte möjlighet att ge personlig hjälp kring innehållet i kursen, däremot är du varmt välkommen att ställa frågor i Facebook-gruppen som ingår i ditt medlemskap. 

Stöter du på problem med tekniken (inloggning, kan ej se videos eller liknande), så hjälper vi dig så att allt fungerar 🙂 

Är du intresserad av att få feedback och hjälp kan vi rekommendera Svenska Fotoportalen, eller någon av våra distanskurser som släpps årligen. 

KURSLEDARE

EMELIE OHLSSON

Emelie Ohlsson är en av Sveriges mest anlitade kursledare, och har sedan 2008 utbildat över 6000 svenska fotografer. Hon håller fotoworkshops i Sverige och utomlands, har föreläst på Fotomässan flera gånger för Canon och lanserar inspirerande webbkurser i fotografering och företagande. 

Mellan 2011-2012 var Emelie chefredaktör för sin egen fototidning Shoot magazine, riktad till unga fotografer som vill utvecklas. Emelie har också varit ambassadör för Canon, och jobbar idag med b.la Adobe och Focus Nordic (som har b.la Tamron och Lowepro). Emelie brinner för att utveckla och inspirera andra fotografer, oavsett nivå.

Emelies styrkor:

 • Göra det krångliga lätt och roligt, oavsett hur enkelt eller svårt du har för det tekniska.
 • Fotografera människor, mestadels barn, bröllop och gravid.
 • Hitta de rätta platserna för att få det bästa ljuset
 • Fotografera i utmanande motljus

DETTA INGÅR:

 • 6 månader obegränsad inloggning
 • 15 st. inspirerande avsnitt om Motljus
 • 85 minuter filmundervisning
 • Medlemskap i Golden hour kursportal
 • LIVE FRÅN FOTOGRAFERING
 • Nedladdningsbar kurs
 • Tekniksupport för kurssida
Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor om kurserna.