Alla dyra fotografer 😩

Uncategorized Nov 11, 2022

Jag kan bli TOKIG på när jag får höra att fotografer är dyra. För vi vet ju att så är INTE fallet.. Så i detta inlägg tänkte jag bjussa på några tips från en priskurs, som verkligen fungerar. 

Det är lätt att tänka att "Lågsäsong inte ger mycket pengar", men det är fel! T.om i dessa tider så är det fullt möjligt att få in mycket pengar från ditt fotograferande. Denna graf är från mitt eget fotograferande, där jag omsatte hela 175 000 kr på bara fotograferingar. Jag snittade 6000 kr/fotografering det året. Så det går!!! 

Här kommer mina tips: 

Oavsett om du har en lyxig restaurang eller säljer fotograferingar, är principen samma. Ju fler alternativ du ger kunden att välja mellan, desto svårare blir det för dem. Beslutsångest tenderar ofta i att kunden inte väljer något alls, och då förlorar du möjligheten till den kunden.

Så första tipset är LESS IS MORE. Ha inte för många paket för kunden att välja mellan. Jag rekommenderar alltid att ha ett paket, och sedan låta kunden välja till tillval utöver det. På så sätt kan paketet låta lägre i pris, men du ger möjligheten till kunden att välja till egna preferenser, win win! 

Dessutom är det alltid svårt för kunden att se sina val framför sig, innan de gjort själva fotograferingen. Först efteråt kan de bestämma att välja till fler bilder, vilket de sällan gör innan. 

Därför rekommenderar jag följande upplägg (för t.ex. gravid/familj): 

Om vi jämför paketen ovan, kan det kännas lyxigt för kunden att ha så mycket som ingår, men vi vet ju egentligen ingenting om deras behov, när de fortfarande bara är en besökare på vår hemsida.

Genom att presentera ett lägre baspaket (utan att kalla det så), kan kunden själv välja till vad hen vill ha, och på sätt skapa sitt eget personliga paket.

Om du dessutom har en bokningsavgift som betalas vid bokning, blir det en lägre summa kvar att betala senare, vilket också ökar chanserna att de vill köpa till fler bilder.

När kunden väl gjort en investering hos dig, är chanserna större att hen vill göra fler investeringar, t.ex genom att köpa till fler bilder. Eftersom kunden inte vet hur bilderna ser ut, kan hen inte välja i förväg om hon vill ha ett "Baspaket" med 5 bilder, eller ett "Lyxpaket" med 20 bilder. Därför är sannolikheten låg att hen väljer paketet med 20 bilder.

Även om alternativet med 5 bilder "bara" kostar 8000 kr i mitt exempel, har du goda chanser att ändå komma upp i samma pris som det första exemplet, med hjälp av tillvalen och extra bilder.

Hur ska jag tänka kring bröllop?

Vid bröllop kan det vara en fördel att ha något extra som ingår, speciellt om kunden ska välja mellan ett paket på t.ex 5 timmar, jämfört med ett paket på 8 timmar. Om du hellre bokar 8 timmar, kan du ha att ett album ingår där, och på så sätt motivera kunden att välja det.

När jag jobbade som bröllopsfotograf ingick en highlight-film i 5 timmar, men inte i 3 timmar. Det var främsta anledningen till att majoriteten valde 5 timmar, som var min favorituppdelning på en bröllopsdag.

Exempel: 

Viktigt! Prissättning är personligt.

Det är svårt att sätta en ram för vad något bör kosta, för det är mycket som ska vägas in i det. Framförallt dina utgifter och tiden du lägger ner.

Hur gör jag en lockande paketering?

Många fotografer glömmer att majoriteten av vår tjänst går att visa upp och presentera på ett lockande sätt, och inte bara skriva "5 bilder ingår". Vi vill djupdyka i vad paketet innebär, och vilken KÄNSLA det ger kunden.

För att få ett så lyckat resultat som möjligt, behöver du veta vem din målkund är. När du vet det, blir det också lättare för dig att presentera din tjänst, så du hjälper hen med hens problem och pain points, hänger du med? 

Exempel:

Kunden är orolig att vara framför kameran. På din bokningssida har du en video med en modell som ser avslappnad och glad ut. På så sätt förstår kunden att hen inte behöver oroa sig, och får "levande bevis" för att det är så.

 

Fokusera på upplevelsen! 

Oavsett hur du väljer att paketera och visa dina priser, glöm inte att fokusera på upplevelsen och känslan hos din kund, det kommer vara avgörande.

Det är bättre att ha en kund som är jättenöjd och köper många bilder, än tre som inte köper till något extra. Så tänk alltid kvalité framför kvantitet!

Mer hjälp?

Vill du känna dig mer trygg kring prissättning och paketering, och veta att du gjort "rätt" i att få fler kunder? Tidigare i år öppnade jag en nischad minikurs i prissättning som blev SÅ omtyckt, och jag bestämde mig för att öppna den en kortis nu. 

SÄTT PRIS PÅ DINA BILDER - nischad minikurs!

Allt detta ingår: 

GUIDE: Paketering
Hur du visuellt visar upp dina priser, och vad skillnaden är mot t.ex. fotoavgift.

 ✔ "Du är för dyr" 
En peppvideo i hur du ska tänka/svara när någon säger att det är för dyrt. 

När du inte får bokningar
En video med tips på hur du ska göra och tänka när du inte får några bokningar. 

GUIDE: Prissättningspepp 
Hjälp att sätta rätt priser, och hur du ska tänka kring produkter.

GUIDE: Kalkyl
En enkel excel-modell där du själv skriver in utgifter och tid, för att veta exakt ditt pris.

GUIDE: Prissättningshjälp
Exakta modeller och uträkningar för porträtt (gravid/familj/barn etc), bröllop, dop, student/bal och företag. Du får även riktlinjer för att sälja rättigheter till bilder samt bildstölder. 

DESSUTOM! 

📥 NEDLADDNINGSBART
Alla videos och texter (totalt 31 sidor PDF) går att ladda ner och spara för alltid. 

🎁 BONUS FÖR ALLA
THE WEDDING EXPERIENCE - så tjänar du MER på dina bröllop! 

JUST NU: "EXPERIENCE GUIDE" INGÅR! 

Jag ÄLSKAR mallar, speciellt där det bara är att byta ut sina egna bilder och lägga till. Så när du köper "Sätt pris på dina bilder" nu, ingår denna fina (nya) mall, som du får använda fritt! 

Guiden kan med fördel skickas när du får en förfrågan, för att övertyga kunden att boka dig! 

Den redigeras i Canva (gratisprogram), och du får tillgång till allt direkt! 

PRIS 790 kr 🤩

Allt som ingår är värt 1700 kr, men du betalar bara 790 kr ink. moms. Så haffa ett paket bums, så har du massor att grotta ner dig i under mysiga vinterkvällar. Det är en perfekt "lagom" kurs som du hinner med på några kvällar! 

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA MER & KÖPA!

JAG ÄR ÖVERTYGAD, GE MIG KÖPLÄNK DIREKT!

PS! Kursen är bara öppen några dagar, så tänk inte "Jag tar det sen" 🙈

Vi ses i kursen! 

Ps! Är du medlem i Golden hour members eller Golden hour program (stängda båda) så ingår dessa avsnitt där!

Kram Emelie

Vill du ha fler tips?

Följ mig på Instagram (@goldenhourmembers) för att inte missa när nya inlägg publiceras!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.